Cultură Astăzi este evenimentul plastic al anului: Vernisajul expoziției ,,Great...

Astăzi este evenimentul plastic al anului: Vernisajul expoziției ,,Great Artists of the World”

-

promovare online

Zorii zilei de 16 aprilie 2021. După Ziua Mondială a Artei care a fost la 15 aprilie, pentru a rememora posterității marcarea nașterii în 15 aprilie 1452 a lui Leonardo da Vinci, azi ne îmbrăcăm frumos pentru a merge la evenimentul plastic al lui 2021. Are loc vernisajul impresionantei expoziții cu titlul ,,Great Artists of the World” cu lucrări din colecția avocatului George Șerban, la Castelul Cantacuzino din Bușteni.
Acum să mă iertați că voi aminti faptul că timp de 14 ani de zile am petrecut concediile de vară în Bușteni. Acum am ajuns într-un concediu permanent la Breaza.
Revenim. Organizatori: Castelul Cantacuzino, Colecţia av. George Șerban, Muzeul Național Brukenthal, Asociaţia culturală Octavian Smigelschi
Partener: Muzeul de Artă Brașov
Curatori: Alexandru Constantin Chituţă, Raluca Polea
Vernisajul expoziției va avea loc la ora 14.00, în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino și vor fi prezenți avocatul și colecționarul George Șerban, curatorii expoziției, Alexandru Chituță și Raluca Polea, și Kurt Neuschitzer, CEO al Castelului Cantacuzino. Cele peste 60 de lucrări sunt semnate de Pablo Picasso, Gustav Klimt, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dali, Toulouse Lautrec, Edvard Munch, Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Marino Marini, Max Ernst, Paul Klee, Joan Miro, Victor Vasarely, Rene Magritte și mulți alții.
“Vreau să-i mulțumesc colecționarului George Șerban pentru frumoasa colaborare și pentru faptul că ne-a ales să fim parte a proiectului său extraordinar. Știți că iubim litografiile, că iubim pictura și sculptura, iar această pandemie nu ne-a oprit din a vă arăta frumusețea acestei lumi a creației. Sperăm ca aceste lucrări să vă bucure și să vă inspire”, a declarat  Kurt Neuschitzer. Printre lucrările ce vor prezentate publicului se află și celebrele “Scream/ Strigătul”, de Edvard Munch, “Domnișoarele din Avignon”, de Pablo Picasso, “Jazz”, de Henri Matisse, “Decalcomanie/ Decalcomania”, de Rene Magritte, și “The Seated Clowness”, de Toulouse – Lautrec.


“Sunt prezenţi aici (la Castelul Cantacuzino – n.red) 30 de artiști celebri ce au marcat istoria artei, sunt fondatori și creatori de școală, de stiluri, sunt stâlpi și coloane frumoase și unice, din marele templu al artei universale. Iar pentru iubitorii de artă, dar și pentru artiștii contemporani mai entuziaști, sunt pildă, inspiraţie și resursă. În demersul nostru de selecţie, am căutat să explicăm limba comună a picturii europene a sfârșitului de secol XIX și începutul celui de al XX-lea”, a precizat dr. Alexandru Chituță, unul dintre curatorii expoziției.
Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.
Rememorez, în context, plimbările mele la acest castel. În interiorul curții este o modestă bisericuță ortodoxă, unde mergeam în fiecare duminică dimineața. Apoi, treceam pe terasa de o eleganță copleșitoare a castelului și degustam îndelung un suc de fructe în bătaia soarelui. Cine se gândea atunci la pandemie, măști și ATI? Vă spun eu, nimeni!
Dar, dacă am început cu Leonardo da Vinci să terminăm tot cu el. Cu celebrele sale cuvinte: ,,Frumusețea este trecătoare în viață. Dar nu și în artă”.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Foto – Pixabay și arhiva personală

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Memoria lui Montaigne 

Înțeleg dintr-un interviu din „Viața Românească” că editura Humanitas este pusă pe o treabă temeinică în privința traducerii lui...

Viața între două licitații de pictură

Trăiesc de la o licitație la alta, cu speranța că va crește numeric colecția mea de tablouri, dar și...

Împăcarea cu trecutul

Două lucruri m-au impresionat la cartea Roxanei Dascălu. Mi-a amintit cu pregnanță cât de marcat de mineriade a fost...
promovare online

Invitație în Grădina Edenului

Fiecare pictor, fiecare artist în general, ne invită unde crede el că e mai frumos, ne invită apoi unde...

Pasiunea pentru „şahul cu bile”

Pasiunea pentru snooker nu are vârstă, iar ca jucător, arbitru, antrenor sau simplu spectator nu ieși niciodată la pensie....
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi