ȘahDiagrama săptămâniiAsiaticii la putere

Asiaticii la putere

-

promovare onlinespot_img

Campionatele Mondiale de Șah pentru Tineret sunt recunoscute pentru partidele lor care oferă rezultate interesante, surprinzătoare și versatile. Cu toate acestea, un lucru este sigur – anumite țări, în general, câștigă puncte, în timp ce altele le pierd. Nu este de mirare în acest context întrebarea pe care Svitlana Demchenko o ridică în revista online chessbase.com: De ce există mereu un contrast atât de drastic între țările asiatice și cele europene și care ar putea fi motivele din spatele acestei diferențe?

Culorile roșiatice arată că țările respective pierd puncte ELO, nuanțele de albastru arată că țările respective câștigă puncte ELO.

În fiecare an, sute de șahisti juniori talentați din toată lumea se întâlnesc pentru a concura la cel mai mare eveniment internațional al tinerilor, World Youth Chess Championship (WYCC). În majoritatea anilor, peste 60 de țări trimit delegații cu tinerele lor speranțe cu scopul de a se întoarce acasă medaliați și cu titlul de campioni mondiali. Într-un final, unii se întorc cu visele spulberate, în timp ce alții revin fericiți și cu o mulțime de puncte ELO câștigate.

Totuși, de fiecare dată rămâne întrebarea: de ce țările din Asia par să aibă un avantaj în comparație cu țările din Europa când vine vorba de câștigarea punctelor de rating?

Factorii individuali sunt într-o strânsă legătură cu performanța jucătorilor participanți la o anumită ediție a evenimentului și pot fi influențați de factori externi ca și: motivația personală, condiția de sănătate, antrenamentul, suportul parental, etc. De exemplu, dacă o anumită țară nu a avut un antrenor câțiva ani, este posibil ca echipa respectivă să performeze mai slab per total. În termeni generali, motivația participanților poate fi influențată de popularitatea șahului din țara lor de proveniență.

Spre exemplu, jucătorii din țări în care o carieră în șah este considerată prestigioasă tind să fie mai motivați pentru a avea o performanță mai bună. Anumite țări trimit doar un singur participant oficial pentru fiecare secțiune, fiind mai atenți la pregătirea oferită fiecărui participant la WYCC, oferindu-le tabere de antrenament și câțiva antrenori, pe când altele nu au resursele necesare sau chiar dorința de a face la fel.

Bineînțeles, există și un număr de factori care ar trebui luați în considerare, în principal în ceea ce privește ideea acurateței ratingului. Nu este urmă de îndoială că ratingurile FIDE sunt recunoscute internațional ca și estimări precise ale nivelului de calificare. Cu toate acestea, juniorii tind să progreseze mai repede, iar uneori ratingul lor poate să nu se potrivească cu nivelul lor de calificare, mai ales dacă țara respectivă duce lipsă de turnee importante.

Uitându-ne la calendarul FIDE, numărul de turnee din Europa este mult mai mare decât cel din Asia. Pe lângă o gamă mai largă de oportunități în propria țară, călătoriile în Europa sunt mai ușoare datorită proximității și lipsei barierelor legate de viză, lucruri care amplifică gama turneelor la care tinerii europeni pot participa. Accesul limitat la turnee în anumite țări poate restricționa oportunitățile tinerilor șahisti de a-și arăta valoarea adevărată, cauzându-i pe unii dintre ei să fie subevaluați. Este dificil să calculăm cu exactitate cât de grav sunt jucătorii dintr-o anumită țară supraevaluați sau subevaluați, dar juniorii din Asia acumulând constant puncte ELO în European Opens pare a fi un tipar.

În final, putem spune că răspunsul se află cel mai probabil într-o combinație a mai multor factori și că nu există un singur motiv care să explice cu exactitate acest fenomen.

Foto: Chessbase.com

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

O reverie cu cărți

Când eram licean la Galați, exista un loc pe unde treceam destul de des. Acolo e acum o covrigărie...

Olimpiada bizară: Câteva secunde fără mască – premiu pentru medaliați!

Absurdistanul, care cucerește noi și noi teritorii, a ajuns, cu surle și trâmbițe, inclusiv la Jocurile Olimpice de vară...

Galerie foto – Campionatul de Sah Corporate, Editia 1, 8-11 noiembrie 2019

Startul competitiei - 08.11.2019 Tragerea la sorti Prima zi a competitiei Vezi mai multe imagini:  Ziua a doua a competitiei Gala de premiere 11.11.2019 Vezi...
promovare onlinespot_img

Distopii din vecinătatea imediată

Un critic literar spunea recent că proza scurtă românească a pierdut teren după 1990 în fața romanului, a memorialisticii...

Fotbalul de loterie

Argument: Pentru că la fotbal și politică au dreptul să se priceapă toți. Aseară m-am uitat la meci. A jucat...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi