Universitatea de Arhitectură Ion Mincu a participat la proiectul Noaptea Muzeelor cu o atractivă expoziție de acuarelă, care poate fi admirată în continuare. Despre eveniment, dar și despre legătura fantastică a arhitecților cu acuarela am stat de vorbă cu pictorul, cu arhitectul Mircea Corcodel – președintele Asociației Arhitectilor Acuareliști.
– Asociația Arhitectilor Acuareliști și Ordinul Arhitecților din România propun o nouă expoziție. Prin ce se particularizează acesta?
– Asociația Arhitecților Acuareliști – AAA, a răspuns inițiativei Universității de Arhitectură Ion Mincu de a participa la Noaptea Muzeelor. Doamna muzeograf Claudia Popescu de la Muzeul Școlii de Arhitectură m-a contactat și am considerat că este oportun de a ne manifesta cu această ocazie. Este pentru prima dată când expunem în Școala noastră de Arhitectură și avem ocazia să facem o propagandă a artelor vizuale în randul studenților și nu numai. Expoziția de față va continua dincolo de evenimentul Noaptea Muzeelor și vom realiza un parteneriat cu unviersitatea de arhitectură și pentru alte noi evenimente. În expoziție sunt prezente in 48 de lucrări ale colegilor, membri ai asociașiei noastre, iar temele sunt diverse. Acestea pot fi admirate în spațiul Pinacotecii Școlii de Arhitectură, lângă Muzeul Școlii de Arhitectură. Ne dorim să extidem manifestările și în alte spații din cadrul Școlii de Arhitectură. Ne dorim o evidențiere a realizărilor noastre picturale și pentru publicul larg. Asociația Arhitecților Acuareliști functionează de doi ani și își propune să revitalizeze acestă tehnică tradițională scolii noastre. Ne dorim să vină alături de noi atât studenți, cât și arhitecți tineri care au pasiunea pentru acuarelă. Asociația este deschisă pentru orice arhitect, indiferent de vârstă și experiență.
– Ce înseamnă pentru Mircea Corcodel întâlnirea cu publicul în cadrul unei expoziții?
– Pentru mine o expoziție este o modalitate de manifestare a unor impresii personale recreate în diverse situații. Personal, particip la a 34-a expoziție, pentru că de aproximativ 5 ani mă ocup numai de pictură. Poate fi și un barometru al impresiilor pe care le transmit privitorii. Pentru mine conteaza mesajul pe care-l primesc de la vizitatori, pentru că experiența vizuală a fiecăruia diferă și atunci îmi dau seama dacă a ajuns ceva la sufletul lor. Impactul vizual este important pentru fiecare dintre noi și poate crea noi povești care sunt transmise din fiecare lucrare. STAREA DE SPIRIT este cea mai importantă parte care trebuie transmisă de o lucrare de artă.
– Cum a apărut dragostea pentru artă? Cum a apărut dragostea pentru acuarelă?
– De mic copil, mama mea, care nu era o inițiată în domeniul artelor plastice mi-a insuflat pasiunea pentru desen și apoi pentru culoare. Încet, încet am descoprit o lume fascinantă prin care omul se poate manifesta. Acuarela ca tehnică picturală am descoperit-o la școala de muzică și arte plastice, începând cu clasa a cincea. Atunci am fost crescut într-un cadru organizat și am realizat că am o înclinație în acest domeniu. Apoi am atacat diverse teme pentru a vedea cum mă pot face înțeles. În facultatea de arhitectură am continuat să lucrez și acuarelă, dar mai intens m-am preocupat de această tehnică după anii ‘90. Acum, mă ocup în mod profesionist de acest aspect și 100% îmi dedic timpul picturii în fiecare zi.
– Ce definește acuarela? Care este cea mai mare dificultate a acestei tehnici?
– Acuarela ca tehnică picturală este un mod de reprezentare foarte vechi. Acuarela a devenit un instrument rapid de lucru pentru pictori. Se lucra “A LA PRIMA” și reprezenta baza de studiu pentru lucrările realizate în tehnica uleiului. Din păcate, această tehnică a devenit în timp un fel de cenușăreasă a artelor plastice. Tehnica acuarelei este cea mai grea dintre tehnicile picturale. În prezent, sunt puțini artiști plastici care utilizează aceasta tehnică. De ce este grea? Pentru că în momentul așternerii pigmentului de culoare și apă, acesta așa va rșmâne. Este o concentrare anume pentru a face o acuarela, pentru că imaginea finală trebuie să o ai în minte în proporție de 90-95%. Consider că un artist plastic complet este acela care reușește să cunoască și să reprezinte în mod măiastru toate tehnicile picturale. Eu cred că acuarela ar trebui reintrodusă în universitățile de artă plastică alături de celelate tehnici. Mult timp acuarela a fost considerata grafică, dar acum pe plan internațional este una dintre tehnicile picturale.
– De ce acuarela este atât de iubită de arhitecți?
– Acuarela pentru arhitecți a fost de foarte mult timp una dintre modalitățile de reprezentare a proiectelor de arhitectură. Deci, acesta tehnică face parte din tradiția școlii noastre de arhitectură. Profesorii noștri învățau această tehnică în primii patru ani universitari.
– Ce înseamnă succes în acuarelă? Ce îl determină?
– Succesul în acuarelă nu vine de sine, ci după foarte multă muncă. Fiind o tehnică scumpă, trebuie să faci și un efort financiar. Pasiunea este importantă, dublată de multă, multă perseverență. Lucrul continuu, zilnic, aduce și performanță. Este o tehnică pretențioasă, care iți oferă variante de reprezentare pentru că în acuarelă poti lucra ud pe ud, ud pe uscat și uscat pe uscat. Este la alegerea celui care pictează, în funcție de tema și tipul de hârtie, acesta fiind foarte importantă. Nu poți realiza performanță în acuarelă fără materiale de cea mai bună calitate.
– Cum a fost perioada pandemică pentru Mircea Corcodel? A avut și părți pozitive din punct de vedere creativ?
– Pentru mine perioada pandemica a fost o perioadă intensă de lucru, realizând zeci de lucrări, dar pe de alta parte a fost un handicap pentru că pictorul iubește în special natura. Lucrul în natură, în aer liber, reprezintă cea mai importantă parte a trăirii artistice. Lucrul în natură este ATELIERUL unui pictor indiferent de tehnica pe care o abordeaza.
– La ce alte proiecte lucrează în viitorul apropiat Asociația Arhitecților Acuareliști?
– Ne dorim să participăm la diverse manifestări artistice în întreaga țară. Avem deja câteva proiecte care sperăm să le realizam atât cu colegii arhitecți nemembrii ai asociației noastre și chiar să facem expoziții comune cu colegi care au experiență în alte tehnici picturale. Ne dorim să stimulăm prin concursuri cu premii si expozitii, și elevii din școlile cu profiluri de arhitectură și arte plastice. Ne dorim să continuăm să facem demonstrații și cursuri găzduite de spațiul obținut cu bunavointa Ordinului Arhitecților din București. La sediul din str. Sf. Constantin nr. 32, de la 1 noiembrie 2020 am început săptămânal să facem demonstrații de acuarelă pentru cei care doresc să cunoască această tehnică sau pentru cei care vor să se perfecționeze.
_____________