OpiniiLa sfârșitul zileiAre cineva o dronă?

Are cineva o dronă?

-

promovare onlinespot_img

Obișnuiesc să ies seara cu câinele la plimbare. Avem un traseu stabilit, pe străzile din jur. Aseară însă, a fost pentru a treia oară consecutiv când în plimbarea noastră, am dat de o stradă înecată în beznă totală; iluminatul public nu funcționa. Prima oară, a fost vorba de o stradă paralelă cu cea pe care stau; a doua zi, tot de una paralelă, dar situată în partea opusă. Iar aseară, îmbufnată în umbră, era cea care le leagă. Prima reacție când am realizat succesiunea a fost amintirea involuntară a duminicilor de dinainte de 1989 în care puteau circula doar mașinile cu număr de înmatriculare par, urmate de duminicile în care aveau voie prin oraș sau pe drumurile țării doar cele cu număr impar. Apoi, tot involuntar, mi-am amintit de alte nopți de beznă, cele de la țară, când, copil fiind, se întâmpla să mă întorc seara acasă și dacă nu era luna, mai că trebuia să pipăi drumul cu pasul și să țin mâinile în față ca să nu dau de vreun copac; cu mențiunea că parcă în copilărie, întunericul era mai dens.

În sfârșit, la a treia reacție a fost vorba tot de o amintire, dar de una recentă. Mi-am amintit că pe pagina lui de Facebook, Sorin Ioniță a scris zilele trecute de întunericul din centrul Bucureștiului. El specula că primăria s-a pus pe făcut economii. La comentarii însă, au apărut semnale că la fel se întâmplă și în alte zone și sectoare ale capitalei, dar și în alte orașe din țară: noaptea, unele străzi nu mai sunt luminate. Sunt curios dacă e vorba de aceleași străzi noapte de noapte, sau sunt străzi diferite, ca la mine în cartier. Și pentru că e greu de crezut că tuturor le-a venit aceeași idee de economisire, în comentariile la postarea menționată a apărut și ipoteza că fenomenul se poate lega de pregătirile de carantină, dacă nu cumva de carantină de-a dreptul. Dar și într-un caz, și în altul, de ce o astfel de măsură nu e anunțată? 

Însă, până la concluzii, ar fi bine să stabilim că într-adevăr e un fenomen. Și asta s-ar face foarte simplu: seara, la lăsarea întunericului, cartierul să fie fotografiat de sus. Câteva zile apoi se vor putea vedea, punând fotografiile una lângă alta, ce străzi, dacă și când au intrat în beznă. Drept pentru care întreb: are cineva o dronă? Măcar să ne lămurim noi, dacă autoritățile dau semnale așa de subtile că nu le mai pricepe nimeni. 

____________

Foto: Vedere aerială de noapte asupra Bucureștiului. Captură YouTube/ Dan Nistor

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista Historia. Autor al volumelor „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” – editura Vremea, 2019 și „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon, 2020.

Random posts

Un film de sah

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...

Când va veni ziua îmbrățișărilor?

Cică este un semn de afecțiune să stai departe de omul pe care îl iubești, pe care îl prețuiești....

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (IX)

Numărul 2 din 15 ianuarie 1926 al „Revistei de Șah” are opt pagini, dintre care primele  două sunt rezervate...
promovare onlinespot_img

O nouă publicație în România

Stimați cititori, astăzi, 3 martie 2021, în Ziua Mondială a Scriitorilor, vă propunem un subiect legat chiar de lumea...

Știri din șah: Norway Chess & Saint Louis Champions Showdown

Dominguez, noul campion; Kasparov, frustrat Leinier Dominguez a iesit victorios impotriva lui Levon Aronian in runda finala din cadrul Champions...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi