OpiniiApără Duckadam, Cupa Campionilor Europeni este la București!

Apără Duckadam, Cupa Campionilor Europeni este la București!

-

promovare onlinespot_img

Aceste cuvinte memorabile nu prea spun mare lucru generațiilor tinere. Dar, fanii de fotbal care au peste cinci decenii știu despre ce este vorba.
Până la finala EURO 2020, mai rămânem pe terenul magic de fotbal pentru rememorarea unui eveniment unic în istoria noastră. Un eveniment care cu cred că se va mai repeta în următoarele secole.
În urmă cu 35 de ani, la 7 mai 1986…..
„Apără Duckadam, suntem finaliști, am câștigat Cupa, Cupa Campionilor Europeni este la București!” – sunt cuvintele rostite de Teoharie Coca Cosma, la data de 7 mai 1986. Interesant este că televiziunea nu a mai trimis atunci un comentator, cert este că atât pentru Radio România Actualități, cât și pentru Televiziunea Români, comentariul a fost asigurat de un singur om – Coca Cosma Teoharie.
Era finalul partidei F.C. Barcelona – Steaua București.
7 mai 1986 este ziua în care echipa de fotbal Steaua a adus Cupa Campionilor la București, înfăptuind cel mai mare succes al fotbalului românesc.
În 1986, la Sevilla, pe pământ spaniol, fotbaliștii români învingeau una din cele mai bune echipe ale continentului, F.C. Barcelona, campioana țării iberice, cu scorul de 2-0 la lovituri de departajare, devenind prima echipă din Europa de Sud-Est care a câștigat trofeul suprem al celei mai importante competiții inter-cluburi de pe continent.
Loteria loviturilor de departajare, din punctul de pedeapsă, a înregistrat un record mondial. Portarul Stelei, Helmut Duckadam, a reușit să apere cele patru penalty-uri consecutive executate de catalani.
Această performanță inegalabilă a fost posibilă datorită lotului de fotbaliști valoroși și dispuși la marea performanță. Generația de atunci a Stelei atinsese un apogeu, echipa fiind perfect echilibrată și compartimentată. Staff-ul tehnic, care s-a preocupat de rezolvarea oricăror probleme, tehnice și administrative, a avut merite incontestabile în cucerirea marelui trofeu.
Lotul folosit de antrenorii Emeric Ienei și Anghel Iordănescu, în campania Cupa Campionilor Europeni, i-a inclus pe următorii: Helmut Duckadam, Dumitru Stângaciu, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu, Anton Weissenbacher, Lucian Bălan, Gavril Balint, Ladislau Bölöni, Mihail Majearu, Constantin Pistol, Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă și Marin Radu II.
Merită remarcat și faptul că, în ultimii 35 de ani, Steaua București este singura echipă care a jucat vreodată o finală a Cupei Campionilor/Ligii Campionilor fără a utiliza vreun jucător străin.
Câștigarea de către Steaua a Cupei Campionilor Europeni a condus la crearea unei imagini remarcabile în lume, pentru România și pentru Armata Română implicit.
Sevilla, 7 mai 1986, reprezintă cel mai strălucitor moment din istoria Stelei și a sportului românesc.
Pe 7 iulie 2021, Monetăria Statului a lansat pe piață emisiunea medalistică aniversară „35 de ani de la Câștigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal de către Steaua București”.
Produsul medalistic aniversar – format din medalie, cutie imitație piele și etui presonalizat – poate fi achiziționat la prețul de 497 lei/set pentru medalia din argint și de 196 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru. Prețurile includ TVA.
Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
* Material: Argint 999‰;
– Diametru: 50 mm;
– Greutate: 47 grame;
– Calitate: proof.
# Tiraj fix: 110 bucăți;
* Material: Aliaj de cupru;
– Diametru: 50 mm;
– Calitate: proof;
# Tiraj fix: 240 bucăți.
Miercuri seara, înainte de semifinala câștigată de Anglia, scor 2-1 cu Danemarca, a avut loc inaugurarea noului stadion Steaua din Ghencea. Au fost acolo jucătorii care în urmă cu trei decenii și jumătate făceau istorie în Spania.
Acum, să vedem noi cine va face istorie duminică în finala Italia – Anglia, de la EURO 2020.
Aristotel Bunescu

Foto – pixabay

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Întâi te conectezi, apoi corectezi

Este 1 iunie și nu pot să nu mă gândesc la cât de mult mi-a schimbat viața nașterea băiețelului...

Breaza – privire optimistă Iulie 2020

- De ce pe pancarta de la intrare în Breaza scrie „stațiune turistică de interes local și nu pur...

‘Bibliotecă BBC’ în limba română

Pregătesc un nou interviu pentru emisiunea „Raftul Atenei”, avându-l ca invitat pe Dorian Galbinski, fostul meu coleg de la...
promovare onlinespot_img

Maxime Vachier-Lagrave, câștigătorul Superbet Clasic 2022

Șahistul francez Maxime-Vachier Lagrave a câștigat turneul de la București Superbet Chess Classic 2022, învingându-i în partidele de blitz...

„Atelierele Brâncuși” în domeniile pictură și grafică

După atâta dans și teatru, muzică și știri negative, în mod sigur se impune o vizită luminoasă în lumea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi