Zorii zilei de 14 aprilie. Dacă în a doua jumătate a secolului XIX ar fi apărut ediții de seară ale ziarelor, ar fi scris următoarele cuvinte pe prima pagină la 14 aprilie 1865: În timpul unui spectacol de teatru la Washington DC, sudistul John Wilkes Booth a tras azi asupra președintelui Abraham Lincoln și, conform unor martori rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”. A doua zi, Lincoln moare în urma rănilor.
Astăzi suntem gata să vă dezvăluim că apare un nou ziar la Breaza. Se continuă astfel o tradiție strălucită care a debutat într-o zi de duminică a anului 1903, mai precis 19 octombrie. Atunci a apărut primul număr al ziarului Breaza. Recent am scris că a apărut primul număr al unei reviste culturale. Acum despre un nou ziar.
Informăm rapid cititorii publicației noastre online de faptul că redacția este gata să lanseze pe piață un nou număr. Nota bene – este o tipăritură gratuită, care se oferă prin intermediul Bibliotecii orășenești din Breaza, dar și în alte puncte de interes din urbea prahoveană.
Din numărul precedent consemnăm articolul dedicat proiectelor esențiale pentru dezvoltarea orașului. Primarul Bogdan Novac afirmă acolo următoarele: ,,Am încercat să identificăm și să utilizăm orice sursă de finanțare posibilă pentru dezvoltarea orașului Breaza”.
Pe pagina cu numărul doi citim despre … CALABREAZA și ca…la…Heilderberg, vestitorii primăverii pe un.
Oferta noastră de mărțișoare muzicale a debutat cu ”mesajele de bun găsit” ale domnului primar Bogdan Cristian Novac și Alexandru Cazan managerul Centrului Cultural ”Ion Manolescu”, adresat Asociației ”Alexandru Ioan Cuza” din Germania, organizatoarea evenimentului, președintelui, Iosif Herlo.
Îmbrățișările și aplauzele on-line au fost trimise și optimist percepute, reciproc.
Amfitrionii brezeni-membrii orchestrei ”Calabreaza”- Ninel Cazan, Costin Gătejoiu, Silviu Ghioarcă, Denis Oproiu și Andrada Drăgoescu, au creat o frumoasă atmosferă de spectacol cu un repertoriu adecvat și frumos, aplaudat îndelung și apreciat de cele 16 instituții de cultură din România, Germania, Republica Moldova și Ucraina, participante la eveniment cu care am fost în direct și ne-am bucurat de un astfel de mod, de a fi… totuși aproape unii de alții.
Despre necesitatea unui muzeu etnografic lansarea elegantului album dedicat urbei noastre scrie Anca Popescu.
Un eveniment memorabil pentru fanii jocului de fotbal a fost sosirea pe aceste meleaguri a Trofeului Cupei României. Să nu uităm în context că pe stadionul din Parcul central au evoluat echipe de fotbal precum Petrolul Ploiești, Gloria Buzău, ori Oțelul Galați.
Un generos spațiu tipografic este dedicat în prima pagină, dar și pe pagina numărul 8, Fabricii de artiști din Breaza. Articolul este semnat de Alexandru Cazan, managerul centrului cultural de aici.
Chiar în momentele în care dumneavoastră citiți aceste rânduri, colectivul redacțional face ultimele retușuri la un nou ziar.
Cel care semnează aceste rânduri a propus pentru sumar câteva texte legate de oamenii de cultură din oraș. Desigur, voi încerca să vă țin la curent cu viața lor prețioasă, mai ales că se apropie aniversarea lor și voi încerca să aflu mai multe detalii din povestea devenirii lor.
Ultima oră: Muzicianul Victor Socaciu este internat la spital. Cel care a animata un festival de la Breaza nu a scăpat de virusul despre care tot se vorbește în lume. Să fie sănătos și să revină în actualitatea artistică!
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Foto pixabay și arhiva Ziarului Breaza