OpiniiLa sfârșitul zileiAnomalie de pandemie

Anomalie de pandemie

-

promovare onlinespot_img

Mi-a plăcut gestul lui Daniil Dubov la Wijk aan Zee: a refuzat să joace cu mască și a pierdut astfel partida la masa verde. Organizatorii turneului îi ceruseră să poarte mască în partida din runda a șaptea cu Anish Giri pentru că unul dintre membrii echipei ruse fusese găsit cu covid; nu și Dubov, care ieșise negativ la un prim test rapid. Dubov considerase că nu trebuie să poate mască din moment ce nu se produsese dovada că era infectat. Atitudinea lui ne arată că șahul nu înseamnă doar bani și performanță, ci lasă loc și de onoare și consecvență, chiar și dacă acestea presupun anumite costuri. Păstrând proporțiile, așa forfeit nu s-a mai văzut de pe vremea lui Fischer. Iar satisfacția lui Dubov e și mai mare pentru că a doua zi a jucat fără mască: i-a ieșit negativ și testul PCR.

Dar și mai interesantă în acest context pandemic este absența jucătorilor chinezi din turneele internaționale. Chinezii nu au fost prezenți nici la Campionatele mondiale de blitz și șah rapid din Varșovia, nici la Wijk aan Zee. În absența lor, indienii zburdă. Bine, nu numai ei, dar parcă ei au ieșit cel mai mult în evidență. Și am să-l menționez numai pe uimitorul Arjun Erigaisi, care parcă a țâșnit din blocstarturi și consemnează victorii după victorii la marii maeștri consacrați. 

Dar ce-o fi cu chinezii? Suntem în general atenți la ce face regimul ayatolahilor din Iran cu sportivii săi, dar la atitudinea partidului comunist chinez nu ne gândim în aceeași termeni. Dar de fapt, asemănarea există. Ba chiar, dacă luăm exemplul lui Firouzja (care nu e deloc singular), din Iran mai poți pleca, nu și din China. Toți jucătorii chinezi de top se supun ordinului de a nu participa fizic la turnee pe perioada pandemiei și nimeni nu își permite să facă vreun gest de dizidență. Nici măcar ayatolahii nu au emis un așa decret de interdicție. Dar chinezii par de pandemie oamenii extremelor. Au ignorat virusul la început, și l-au lăsat astfel să se răspândească liber, pentru ca apoi să bage în carantină orașe de milioane de locuitori pentru doar câteva cazuri de infectare. Noua regulă – nimeni nu iese pe timp de pandemie fără voie de la partid – ne reamintește, în caz că ne-am luat cu altele și am uitat, cât de politizată este de fapt viața în China comunistă.

_____________

Jucători de top din China la București. Imagine surprinsă înaintea unui meci România – China, de pe vremea în care jucătorii chinezi aveau voie să călătorească. Foto: I. Iamandi, 22 noiembrie 2014

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Elo Meter – Un test prin care îți poți calcula singur forța de joc

Mulți oameni și-ar dori să cunoască ce rating Elo au, fără să fie nevoiți să joace zeci de partide...

Ce simțiți cu contul brusc mărit la 220 milioane euro?

Sunt oameni în România care ne tot spun că ne amenință frigul, foamea și sărăcia. Dar, pe acest fond...

Vishy Anand despre Carlsen vs Nepo și controversa Dubov 

Într-un interviu recent pentru ChessBase India, marele maestru Viswanathan Anand și-a exprimat opiniile despre meciul pentru titlul mondial dintre...
promovare onlinespot_img

Carlsen și Nakamura nu apar la Grand Chess Tour 2022

Grand Chess Tour 2022, în valoare de 1,4 milioane de dolari, nu va fi pe placul fanilor lui Magnus...

Redefinim Orizontul Afacerilor: Adina Tarry – “managementul este o activitate care nu începe și nu se termină niciodată”

“Redefinim Orizontul Afacerilor” este o emisiune despre bune practici pentru antreprenori care fac diferența prin afaceri cu impact. Emisiunea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi