ȘahDiagonala tureiAnish Giri câştigă ediţia cu numărul 85 a prestigiosului...

Anish Giri câştigă ediţia cu numărul 85 a prestigiosului turneu de şah de la Wijk aan Zee (Ţările de Jos)

-

promovare onlinespot_img

Victoria de anul acesta a lui Anish Giri la prestigiosul turneu Tata Steel de la Wijk aan Zee a fost rezultatul unui efort de echipă olandez. Înainte de ultima rundă, Giri se afla pe locul doi, la o jumătate de punct de Nodirbek Abdusattorov. Olandezul juca cu Richard Rapport şi a reuşit să câştige punctul. Însă pentru a trece în faţa jucătorului uzbek, acesta din urmă trebuia să piardă partida – ceea ce s-a şi întâmplat, fiind învins tot de un olandez, Jordan van Forest. Râvnitul titlu de campion la Wijk aan Zee, unul dintre cele mai puternice şi vechi turnee de şah din lume, a revenit astfel din nou în posesia unui reprezentant al ţării gazdă. 

În clasament, Anish Giri a acumulat 8,5 puncte din 13, fără înfrângere. Pe locurile 2-3, cu câte 8 puncte, s-au plasat Abdusattorov (18 ani), una dintre stelele în ascensiune ale şahului mondial, şi campionul mondial en-titre, norvegianul Magnus Carlsen. De menţionat faptul mai puţin obişnuit că Magnus Carlsen a pierdut două partide consecutiv în acest turneu, la Giri şi la Abdusattorov. 

În premieră după 1990 pentru România, la această ediţie cu numărul 85 a turneului din Olanda a participat şi un jucător român. Richard Rapport, numărul 14 mondial, s-a transferat anul trecut de la Federaţia de Şah a Ungariei la cea a României. El s-a plasat la Wijk aan Zee pe locurile 7-8, cu 6,5 puncte. 

____________

În imagine, olandezul Anish Giri intervievat la Bucureşti în timpul unui turneu de şah desfăşurat în capitala României în 2022.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Vincent Keymer își continuă drumul spre succes

Chiar dacă are doar 17 ani,  Vincent Keymer este deja cel mai bun jucător de șah al Germaniei și...

Turneul anului la șah: Madrid Candidates, iunie – iulie 2022

Turneului Candidaților FIDE 2022 se va desfășura în perioada 16 iunie - 7 iulie. Acesta este cel mai important...

Mica Romă (10): Iosif Vulcan, „Panteon român. Portretele și biografiile celebrităților române”

Elitele de azi sunt bucuroase când reușesc să scape de acuzația populistă că sunt corupte. Atunci se întorc în...
promovare onlinespot_img

INTERVIU: Virtuțile teatrului în viziunea scriitorului DAN IACOB

13 octombrie, anul de grație 2020 Scriitorul DAN IACOB, din Piatra Neamț, este interlocutorul meu de azi, tema dialogului fiind...

Poștașul aduce bucurii: O nouă carte semnată Dan Iacob

În urmă cu peste o lună de zile am semnalat în această revistă online apariția unul nou volum care...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi