Voi începe aceste rânduri cu o mărturisire.
Chess Corporate Pallas Athena este un concept care se dezvăluie treptat, treptat cu noi valențe, precum un diamant strălucitor cu multe fațete…
Așa a fost și cu Anca Roxana Constantin van der Zee. A apărut cu o superbă rochie lungă. Voce plină de la primele cuvinte rostite. Se simte imediat nivelul artistic înalt… Începe să vorbească despre arta armoniilor sonore, despre un grup de inteligențe. Ne spune că este reprezentanta unui ONG numit Flower Power, partener media la evenimentul nostru. „Sunt actriță.”
Aflăm printre altele că în preocupările ei intră și coordonatoarea Biroului Marketing și Relații Publice al Teatrului Național…
Apoi … începe muzica….și suntem proiectați în alt univers. Toată lumea intră în ritm și parcă nu mai dorește să iasă… Ce bine ar fi să interpreteze 10090 de melodii. Dar, se oprește după trei piese celebre…
promovare online:
Special pentru cititorii publicației Pallas Athena – Chess Corporate / cultură, șah, business am reușit să obținem un interviu.
Veți avea ocazia să aflați detalii despre postul de televiziune al Teatrului Național București, dar și informații legate de activitatea sa individuală…
Să începem:
– Cum va activa in perioada urmatoare TBNTV ?
– TNB-TV este prima televiziune on-line aparținând unui teatru, este modul de comunicare al Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București, în vremuri în care oamenii nu pot veni la teatru și, cu siguranță, le e dor de actori. Actorilor, pe de alta parte, le e dor de spectatori. Incercam prin aceste emisiuni televizate prin intermediul internetului, sa facem mai puțin mare distanța aceasta dintre noi și să transformăm răul în bine.
Am făcut o precizare importantă, încă de la lansarea TNB-TV, pe 20 iulie, aceea că TNB-TV și-a propus să fie un spațiu dedicat, în exclusivitate, artiștilor, în special celor care activează în Teatrul Național din București, dar și celor care colaborează cu teatrul nostru. TNB-TV și-a propus, de asemenea, să prezinte nu doar actorii TNB, ci și oamenii din spatele scenei: tehnicieni, consultanți artistici, pe toți cei care contribuie la scrierea istoriei acestui mare teatru(cel mai mare, in acest moment, din Europa), dar și cei care au scris istoria, în cei peste 150 de ani de existență ai TNB.
Vom prezenta, așadar, portrete ale marilor artiști, ne vom aminti de cei care nu mai sunt folosind imaginile din arhiva teatrului…
TNB-TV și-a propus să evite discuțiile pe subiectele care sunt abordate, zilnic, de posturile de televiziune, propunându-și să rămână un spațiu în care să putem vorbi despre artă, despre proiectele artiștilor și lucrurile frumoase pe care ei le fac sau sunt în planurile lor.
TNB-TV va avea, deocamdată transmisii live-in direct, în fiecare luni, începând cu ora 19:00. Discuțiile vor dura atât cât este nevoie, spațiul nostru nefiind limitat de niciun fel de restricții.
Ne dorim, pentru a putea, în condițiile în care bugetele teatrelor au fost destul de vitregite din cauza situației generale impuse de apariția acestei pandemii care, încă, ne chinuie, să găsim și sponsori care să ne ajute să susținem, în primul rând programele noastre, dar și necesitățile tehnice, realizarea unor materiale cât mai bune. Vreau să subliniez, cu această ocazie, faptul că aceste materiale video și interviuri pe care noi le realizăm, precum și cele realizate din ceea ce avem în arhiva TNB, au valoare nu doar culturală, dar și memorialistică. Este un lucru foarte important pentru orice cultură, să aibă imagini și declarații ale artiștilor, ale oamenilor de cultură care au lucruri importante și frumoase de spus.
Așa că, mulțumindu-vă pentru susținere și interes, îndrăznesc să îi invit alături de noi pe cei care doresc să participle cu susținerea lor la crearea și păstrarea acestei memorii vii a teatrului, sub forma acestor interviuri, discuții, declarații.
Deocamdată, lucrăm, din păcate, cu o echipă de colaboratori pentru realizarea acestor transmisii. În ultimii ani, TNB nu a putut face angajări, ceea ce ne pune în dificultate, nu numai din punct de vedere al acestei activități, dar și pentru altele, poate, mai importante.
– Pe dumneavoastră în ce spectacole de teatru, evenimente muzicale si in alte programe va mai poate admira un om ?
– In aceasta perioadă, mă puteți vedea, în rol de moderator, în aceste transmisii ale TNB-TV. Am preluat aici și rolul de producător, fiindcă mă ocupam și înainte de apariția acestui nou proiect de coordonarea echipei care filma spectacolele teatrului și, de asemenea, de găsirea de noi posibilități de stocare și ahivare a fotografiilor și filmărilor teatrului a căror valoare, așa cum v-am mai spus, este foarte mare, din punctul meu de vedere.
În condițiile în care activitatea celorlalte teatre este suspendată, în interior, din păcate nu mă puteți vedea în alte spectacole, acum.
Cel mai recent spectacol în care am jucat, a fost ”Ospățul de piatră”, spectacol care se juca la Teatrul L.S.Bulandra, la Sala Space, in regia Anei Ioana Macaria. Acolo, nu doar că jucam un rol – al unei patroane de cabaret, dar și cântam, ceea ce era un vis pentru mine. Cânt de multă vreme, am cântat o vreme, alături de Alexandru Andrieș, cel care mi-a dat și mare curaj în zona asta, a cântecului vocal, compunându-mi câteva piese, pe care le-am și înregistrat împreună. După colaborarea cu Andrieș, am avut chiar o trupă cu care am repetat o vreme, se numea Flower Power, am înregistrat și cu ei câteva piese pop-rock. Apoi, am avut norocul de a mă întâlni cu un alt mare artist, Grigore Leșe, cu care am colaborat ca și manager al câtorva concerte. Anul acesta, Alina Ciolcă, o tânără solistă cu o voce impresionantă, m-a invitat să cânt alături de ea și de Grigore Leșe, într-un concert organizat chiar la Teatrul Național – Întuneric și lumină.
Sper ca odată ce va trece perioada aceasta de restriște, să pot să vă invit și la alte spectacole. Vă spun doar că începusem, înainte de pandemie, să repet la un spectacol în regia Adrianei Zaharia, la o piesă numită ”Primul bărbat”, care urma să se joace la Teatrul Nou din București.
Cât despre cântat, am fost invitată, de curând, în luna iulie și la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena, organizat de Cezar Iulian Armasu.
Sper ca atunci când ne vom relua activitățile în interior, să vă pot invita la mai multe evenimente.
Deocamdată…așteptăm cu toții și ne rugăm ca lucrurile să intre cât mai curând în ritmul lor firesc.
x x x
Acestea au fost cuvintele invitatei mele pentru interviul de azi.
Mai rămâne de scris concluzia evidentă: Anca Roxana Constantin van der Zee – un om de succes!
x x x
Anca Roxana Constantin van der Zee e jurnalist, actriță și manager de proiecte culturale, în prezent fiind președintă a Asociației Culturale Flower Power din București.
Din 2014 este coordonatoarea Serviciului Marketing și Relații Publice al Teatrului Național și a Studioului de Producție multi-media al Teatrului National.
Este din ce în ce mai implicată în ceea ce se întâmplă la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, fiindcă și-a dorit ca artiștii tineri să fie promovați.