DespreAmbasadorul Radu – Petru Șerban a primit o înaltă...

Ambasadorul Radu – Petru Șerban a primit o înaltă decorație japoneză

-

promovare onlinespot_img

În ultimii ani, de câte ori apare în poșta electronică un mesaj de la ambasadorul Radu –Petru Șerban, mă înseninez brusc. Indiferent câte presiuni sunt pe capul și sufletul meu.
De câte ori aparte pe ecranul telefonului numele ambasadorul Radu – Petru Șerban, mă liniștesc instantaneu, indiferent cât de agitată îmi este inima de noianul de griji care nu se mai oprește.
Este vorba fie despre o nouă carte memorabilă care a apărut cu numele său, fie de o nouă conferință ținută undeva despre raporturile dintre România și Japonia. Sau este o revedere prietenească. Da, ambasadorul m-a onorat cu prietenia sa!
Exact așa s-a întâmplat și zilele trecute. Am aflat, cu mare bucurie, că a primit înalta  medalie japoneză: „Ordinul Soarelui Răsare cu stea de aur și argint” .

Dar, să vedem contextul…

La 10 noiembrie 2021, fostul ambasador al României în Japonia (2012 – 2016), Radu – Petru Șerban, a primit „Ordinul Soarelui Răsare cu stea de aur și argint” cu care a fost decorat de Majestatea Sa, Împăratul Japoniei. Ceremonia de decorare a avut loc la reședința Ambasadorului japonez la București, ES Hiroshi Ueda.


Contribuțiile ambasadorului Șerban la dezvoltarea relațiilor româno – nipone, cărțile publicate pe această temă și volumele sale de haiku au fost evocate de vorbitori: ES ambasadorul Hiroshi Ueda, vicepreședintele Senatului României – Leonard Azamfirei și secretarul de stat Cornel Feruță.


Au fost prezenți doamna subsecretar de stat Irina Cajal de la Ministerul Culturii, prorectorul Universității București – Sorin Costreie, directori din Ministerul Afacerilor Externe, analistul politic Iulian Chifu, directorul Centrului de Studii Japoneze de la Universitatea Româno – Americană – Șerban Georgescu, diplomați japonezi, alte personalități.
Mulțumind Împăratului Japoniei și Guvernului Nipon, ambasadorul Șerban a adăugat:

„Unul din punctele culminante ale mandatului meu la Tokyo a fost semnarea Parteneriatului Reînnoit între România și Japonia, pe 26 februarie 2013. Și, cine credeți că a semnat acel Parteneriat din partea japoneză? Nimeni altul decât actualul prim ministru, Fumio Kishida. O coincidență de bun augur! Ministrul care a semnat Parteneriatul a devenit al 100-lea premier al Japoniei în al 100-lea an al relațiilor noastre diplomatice. Aproape un număr transcendental: 100.


Lista personalităților de rang înalt din Japonia cărora le datorez recunoștință este lungă: ES Shinzo Abe, fostul prim ministru; ES Sadakazu Tanigaki, fost ministru al justiției, unii foști ambasadori japonezi la București etc.
Pentru mine, Ordinul este un cadou ideal la împlinirea vârstei de 70 de ani, luna viitoare.
Ca punte peste secole, permiteți-mi să-i mulțumesc lui Matsuo Basho pentru că a inițiat poemul haiku, de care m-am îndrăgostit. Providențial este numărul silabelor în limba română din înaltul Ordin, 17, egal cu numărul silabelor dintr-un haiku: Or-di-nul Soa-re-lui Ră-sa-re cu Stea de A-ur și Ar-gint.
În limba engleză, numărul silabelor din același Ordin reverberează, de asemenea, în haiku: Or-der of the Ri-sing Sun Gold and Sil-ver Star. El totalizează 5 plus 7 silabe, adică primele două versuri dintr-un haiku. Acest fapt îmi conferă o anumită pace interioară, răspunzându-mi la întrebarea: de ce eu? Datorită haikuului.
În concluzie, în această frumoasă toamnă ce își culege frunzele căzute, gândind la viitorul Parteneriat Strategic între țările noastre, la similitudinile între doină și haiku pe firmamentul literaturii universale, în contextul de astăzi al Ordinului Soarelui Răsare cu Stea de Aur și Argint, vă rog să îmi permiteți să închei cu un haiku:

Twilight harvest
sun and stars in partnership –
gold and silver leaves.

(Recoltă-n amurg
soare și stele în parteneriat –
frunze de aur și argint.)

În încheiere, mulțumesc Ministerului de Externe roman, colegilor și prietenilor, iar dumneavoastră vă mulțumesc pentru atenție, dorindu-vă tuturor multă sănătate”.

Ce mai putem spune?

Emoționant, înălțător!

Despre acest eveniment au început deja să scrie mediile de presă. Iată, un singur exemplu. Cotidianul Zi de zi.

Cel mai înalt ordin japonez acordat unui mureșean!

Termin aceste umile rânduri în ton, cu un …haiku:
Mulțumesc Șerban,
O toamnă de aur și argint
Este în noi doi.
Aristotel Bunescu

Foto – Radu Șerban

  • Toate postarile cu eticheta:
  • despre
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Cum apărăm drepturile naturii? Proiectul DOORS, o șansă de ultimă oră pentru Marea Neagră

În întreaga lume, activiștii de mediu militează pentru o cauză nouă: protejarea elementelor naturale - râuri, lacuri sau munți...

MM ucrainean Andrii Baryshpolets candidează la președinția FIDE

Rusul Arkady Dvorkovich candidează din nou la șefia FIDE, susținut fiind de fostul campion mondial Viswanathan Anand. Având în...

Trepte spre lumină într-o nouă carte

A aparut o noua carte, să vedem ce scrie în ea ? De cele mai multe ori, pentru a...
promovare onlinespot_img

Pentru nostalgici: Paul McCartney lansează o carte cu versuri noi marca The Beatles

Nostalgicii care se dădeau în vânt după The Beatles în urmă cu mai multe decenii palpită din nou. Trupa...

Magnus Carlsen, la a opta victorie la Wijk aan Zee

Marele Maestru Magnus Carlsen și-a asigurat a opta victorie la Wijk aan Zee cu o rundă înainte de sfârșitul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi