ȘahAlexander Nikitin (1935-2022)

Alexander Nikitin (1935-2022)

-

promovare onlinespot_img

Alexander Nikitin s-a stins din viață pe 5 iunie, la vârsta de 87 de ani. El însuși un puternic maestru internațional, Nikitin a fost unul dintre cei mai distinși antrenori de șah din istorie. Printre alții, i-a antrenat pe Dmitry Jakovenko, Etienne Bacrot și al 13-lea campion mondial Garry Kasparov. MM Emil Sutovsky a scris un necrolog.

„Alexander Nikitin a murit.

Ne vom aminti de el ca pe un antrenor remarcabil, fără de care Kasparov nu ar fi devenit marele Kasparov.

Însuși un puternic maestru internațional, Nikitin s-a retras la un moment dat din șah, concentrându-se pe cercetarea științifică, dar s-a întors la jocul pe care îl iubea și a devenit unul dintre cei mai distinși antrenori de șah din istorie.

L-a întâlnit pe foarte tânărul maestru candidat Garry Kasparov în 1974 și a devenit un punct de cotitură pentru amândoi. Nikitin și Kasparov au parcurs un drum lung împreună și s-au despărțit abia la începutul anilor 1990.

Dar au fost mari realizări și după aceea. Dmitry Jakovenko, care a fost binecuvântat să lucreze cu Nikitin de la o vârstă foarte fragedă, și-a făcut drum în top 5 din lume.

Nikitin a lucrat productiv și cu cel mai puternic junior din lume, Etienne Bacrot. Îmi amintesc că am jucat un meci cu Etienne: după ce jocul final s-a terminat, Nikitin a urcat pe scenă și s-a alăturat analizei noastre post-mortem. Eram Campionul Europei la acea vreme; Bacrot a fost o tânără vedetă în curs de dezvoltare cu 2650+, dar acest bărbat în vârstă și liniștit, la vârsta de 66 de ani, era la egalitate cu noi.

Alexander Nikitin a fost o persoană bună și demnă. Un om cu principii, uneori era neclintit, dar întotdeauna corect. Și, desigur, a fost un antrenor grozav. Elevii lui vă vor spune mai multe despre asta.

Odihnește-te în pace, Alexander Sergheevici.”

Și Garry Kasparov a distribuit un thread pe Twitter, regretând moartea primului său antrenor:

„Îi plâng moartea lui Alexander Nikitin la vârsta de 87 de ani. A fost primul meu antrenor, m-a sprijinit la fiecare pas din urcarea mea pe Olimpul șahului. Pe cât de mult cunoștințe, el m-a învățat să iau și șahul, dar și pe mine, în serios. A practicat vechea artă (a instruirii în șah), cu mult înaintea bazelor de date și a internetului”.

„Mourning the death of Alexander Nikitin at age 87. My first coach, he had my back at every step of my climb up the chess Olympus. As much as knowledge, he taught me to take chess, and myself, seriously. He practiced the old magic, long before databases and internet.”

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

O reverie cu cărți

Când eram licean la Galați, exista un loc pe unde treceam destul de des. Acolo e acum o covrigărie...

Degetul lui Takekaze

- Băiete, ți-am spus eu să te ridici? Bunicul îl privi sever. Ichinojo se așeză înapoi docil pe tatami. - Le-ai...

Invitație în realitatea de dimensiuni fantastice

De multe ori realitatea depășește închipuirea noastră. Capătă cele mai ciudate forme. Astăzi, la debutul toamnei calendaristice mă gândesc...
promovare onlinespot_img

Olimpiada văzută prin ochii copiilor

La subiectul de azi, 9 noiembrie 2021, vă rog să îmi dați voie să fiu puțin emoționat. Motivul?  Timp...

Cele mai traduse cărți din lume

Platforma Preply a prezentat recent rezultatul unei compilații destul de laborioase: lista celor mai des traduse cărți din (aproape)...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi