OpiniiLa sfârșitul zileiAgitata mea viață secretă de care habar n-aveam

Agitata mea viață secretă de care habar n-aveam

-

promovare onlinespot_img

Pachetul meu e gata; trebuie doar să-l ridic. Nu-mi amintesc să-l fi comandat, dar poate mi-a scăpat ceva, mai știi?! M-am dezabonat la newsletter; nu mai trebuie decât să confirm, dar trebuie să acționez acum. Tocmai am câștigat și la o loterie de care n-am auzit; mai vreau sau nu iPad-ul ăla? Dar de aspiratorul Dyson pe care l-am câștigat după participarea la un sondaj online ce zic? Îl vreau sau nu? Cupoanele gratuite de o mie de lire sterline de la Tesco mă așteaptă, ar trebui să intru să le iau. Nu sunt tentat de grămada asta de criptomonede? Dar de jocul acesta care mă îmbogățește instantaneu? Nici de moștenirea nigeriană? 

Sunt uimit de cât de activ sunt, la cât de multe concursuri particip și de cât de des câștig. Atât că toate aceste semnale îmi intră direct în căsuța de spam a e-mailului meu. Dacă cineva s-ar lua după mulțimea lor, ar putea spune că am o viață virtuală foarte bogată.

Chiar și eu însumi, într-un moment de relaxare, m-aș putea crede la un moment dat o persoană importantă, băgată în seamă de zeci și sute de oameni și companii. Din păcate, și din fericire în același timp, eu știu ce înseamnă toate aceste bezele; de aceea, niciun e-mail de acest fel nu am deschis și nu voi deschide; ceea ce am citat mai sus e doar din titlul sau sumarul lor, care se poate citi direct în folderul de spam. Toate sunt tot atâtea tentative aproape transparente de fraudă electronică. Popularitatea mea pe internet e doar o iluzie periculoasă.

Dar nu pot totuși să nu observ că mesajele de acest tip par mai dese în ultima vreme. Dacă e așa – până la o probă concretă, cum ar fi cea a numărătorii, de pildă – pot să susțin doar pe baza acestei impresii subiective că am devenit mai atractiv. Numai că mai poate fi o explicație. Poate că s-au întețit tentativele de înșelare cibernetică, acum că lumea stă mai mult online din cauza pandemiei. Nu mi s-a îmbogățit mie viața virtuală peste noapte, ci s-au înmulțit rechinii care îi dau târcoale – ei, și altor milioane retrase în solitudinea internetului.

___________

Foto: Gerd Altmann/ Pixabay

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Șah și afaceri: Modele de succes care se aseamănă și completează

Atunci când șahul apare în filme, este mereu asociat cu mințile geniale - și există un motiv bun: șahul...

Nodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

Uzbecul Nodirbek Abdusattorov a devenit campion mondial la șah rapid după ce l-a învins în finală pe Ian Nepomniachtchi...

Cât de periculoasă este scăderea nivelului de oxigen din lacurile din întreaga lume? 

Nivelul oxigenului din apele lacurilor din întreaga lume este în scădere. Acest fenomen poate duce la ”sufocarea” faunei sălbatice...
promovare onlinespot_img

De la covrigărie la… chiftelărie

Înainte de 1989, era un singur tip de magazin de la care puteai cumpăra, de-a valma, pâine, covrigi, saleuri,...

Turneul Kyushu, fără favorit #sumo

Turneul de sumo din Kyushu, cea mai sudică dintre insulele mari ale arhipelagului japonez, a început azi cu prima...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi