OpiniiLa sfârșitul zileiA fost Hitler integru?

A fost Hitler integru?

-

promovare onlinespot_img

Am auzit recent teoria interesantă potrivit căreia Hitler, chiar dacă nu a fost un om moral, a fost o persoană integră. El și-a respectat setul de valori, sună teoria, de la un capăt la altul al vieții. Valorile nu erau morale, desigur, dar el ar fi fost consecvent în raport cu respectarea lor – ceea ce îi dă dreptul de a fi caracterizat de integritate. Să fie însă chiar așa?

Un contraargument la îndemână este de ordin general. În definitiv, fiecare este consecvent față de un set final de valori. Este setul lui personal. Nerespectarea lui l-ar duce la schizofrenie. Orice om e consecvent cu sine însuși, pentru că tocmai acest sine îl definește și îl deosebește de ceilalți. Toți suntem integri în raport cu setul nostru modest, strâmb, dubios de valori – dar al nostru.

Un alt contraargument este legat de o componentă particulară a „valorilor” lui Hitler, și anume antisemitismul. Loialitatea lui față de această componentă a evoluat în timp; putem spune că s-a amplificat pe măsură ce căpăta mai multă putere. Dar nu această evoluție a loialității – care, în cazul unui om perfect integru nu ar trebui să existe, ci să aibă aceeași forță pe tot timpul vieții – este cea care îl abate de la caracteristica integrității. Mă refer la poziția privilegiată a lui Hitler față de propria sa politică antisemită. Astfel, în alegerile din 1933, compania IG Farben, cea mai mare din Germania, a susținut financiar partidul nazist. Donațiile au fost acceptate de Hitler chiar dacă în companie lucrau mulți cercetători evrei, iar în consiliul ei director, o treime din membri erau evrei. La momentul la care, în 1933, Hitler discuta cu șeful companiei, chimistul de premiu Nobel Carl Bosch, în societatea germană intoxicată cu antisemitism „Farben era uneori poreclită în derâdere IG Moloh” (Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz, Rao, 2020, p. 22). Poate fi numit în acest caz Hitler ca fiind integru?

Tot în 1933, în mai, în Germania în curs de nazificare s-au ars cărțile evreilor în piața publică. Printre ele, și „Berlin”, opera influentului jurnalist și critic de artă Max Osborn. Un exemplar al acestei cărți, cumpărat de Hitler în timpul primului război mondial, se afla însă în biblioteca acestuia, și acolo a rămas până la sinuciderea sa din 1945. Timothy Ryback a arătat că Hitler a citit atent cartea lui Osborn și și-a însușit opiniile de acolo în privința necesității orientării „autentic prusace” a arhitecturii berlineze (Timothy Ryback, Biblioteca lui Hitler. Cărțile care i-au format personalitatea, Litera, 2010, pag. 39). Adăpostită în biblioteca celui ce avea să devină Führerul Germaniei, cartea nu a fost pusă pe rug. Dar problema e că Osborn era evreu, și în scurt timp a părăsit Germania antisemită. Dar cum de un antisemit integru îi păstrează cărțile și ideile, în timp ce în public acestea sunt repudiate? Despre ce consecvență ar mai putea fi vorba aici?

Ca să nu mai spun de opinia vehiculată potrivit căreia și soția lui Hitler ar fi avut origini evreiești. Chestiunea integrității lui Hitler este clar discutabilă. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Breaza – Tokyo, o călătorie posibilă

Din orașul nostru, din Breaza, se poate merge ușor în toate direcțiile. Personal, mă interesează călătoria în sus... Dar, azi...

Cine a spus că elefanții nu pot să danseze?

Acum apare cu necesitate, mai mult ca oricând, abordarea dezvoltării și schimbării în organizații, sub presiunea schimbării majore de...

Un publicist cu vervă: Garabet Ibrăileanu

A sosit în librării și cel mai recent volum de publicistică aparținându-i lui Garabet Ibrăileanu. Volumul acoperă perioada dintre...
promovare onlinespot_img

Planul Național de Redresare și Reziliență – în atenția IMM-urilor

Conform Comunicatului de presă 7 Aprilie 2021 al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, PNRR a fost adoptat de guvern....

Bizarerii olimpice. Un halterofil ugandez a fost dat dispărut înainte de startul competiției

Noi am învățat că este o mare mândrie să îți reprezinți țara la o ediție a Jocurilor Olimpice moderne....
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi