ȘahA apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

A apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

-

promovare onlinespot_img

12 octombrie, 2020
Un număr extrem de bogat! În 108 pagini color sunt prezentate marile confruntări online ale celor mai buni jucători ai lumii, dominate de campionul mondial Magnus Carlsen, primul în turneele Chess Abble Masters şi Legendele şahului; suprinzătorul succes al lui Daniil Dubov la Lindon Abbey Rapid, precum şi FISCA 2020, primul mare turneu online din România, un succes.
Primul turneu fără mască la Biel, Elveţia!
Marele maestru Florin Gheorghiu despre confruntările dure cu candidatul la titlul mondial Lajos Portisch şi fascinantele finaluri de turnuri ale antrenorului emerit Valentin Stoica atât de utile tinerilor antrenori, sunt urmate de succesele juniorilor români la Campionatul Uniunii Europene și în meciul cu juniorii canadieni!
Un număr de Top ce nu trebuie scăpat!
Facem această atenționare către toți iubitorii șahului, din mai multe motive.

În primul rând, presa scrisă în România este compromisă de mai mult timp, din cauza șocului tehnologic. Totul s-a deplasat pe internet și nu mai plătești să citești o publicație sau alta. Este adevărat, sunt și publicații care cer o plată pentru lectura pe net, dar acestea sunt foarte puține.
Trebuie să ne mai gândim și la sărăcia oamenilor. Cei mai mulți preferă să dea 2 lei pe o pâine, decât pe un ziar pe care îl aruncă peste puțin timp.
În al doilea rând, publicațiile din domeniul șahului au devenit și mai rare. Pentru asta subliniem cu mare bucurie fiecare apariție din domeniu.
În al treilea rând este adunat aici un foarte interesant material didactic. El poate să fie util nu numai jucătorilor profesioniști și amatori, dar și oamenilor care doresc să facă primii pași în lumea minunată a sportului minții.
Este un interesant text scris de domnul Florin Gheorghiu. Cine este el?

Florin Gheorghiu, primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional, s-a născut la 6 aprilie 1944, la Bucureşti.

A studiat la Liceul „I.L. Caragiale” din Ploieşti, apoi a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză din cadrul Universităţii din Bucureşti.

A manifestat de la o vârstă fragedă un mare talent şahist, care îl va consacra pe plan naţional şi internaţional.

La 16 ani, Florin Gheorghiu devine campion naţional de seniori şi Maestru al sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc, arată lucrarea ”Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România” (vol. I, Ed. Aramis, 2002). A mai fost campion al României la şah de încă opt ori.

În 1961, era vicecampion mondial la juniori, pentru ca doi ani mai târziu să cucerească titlul de campion mondial de juniori la Vrnjacka Banja, performanţă care i-a adus, tot în 1963, titlul de Maestru Internaţional.

Florin Gheorghiu a fost primul român participant la turneul de la Hastings (1964-1965), unde a ocupat locul secund.

În urma performanţelor realizate la Olimpiada din 1964 şi la Campionatul European din 1965, devine Mare Maestru Internaţional, premieră pentru şahul naţional.

La Olimpiada de Şah din 1966, disputată la Havana, a înregistrat o victorie de răsunet în faţa americanului Robert (Bobby) James Fischer, partida putând fi urmărită pe site-ul chessgames.com. A fost singura partidă oficială pe care Fischer, viitor campion mondial, a pierdut-o contra unui adversar mai tânăr decât el.

Florin Gheorghiu a jucat pentru România la 14 olimpiade, la patru dintre acestea (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) terminând neînvins. A participat cu echipa României la cinci campionate europene şi, în 1985, a jucat pentru ţara noastră la Campionatul Mondial pe echipe de la Lucerna.
A reușit să scoată câteva cărți antologice despre jocurile sale importante. Este un interlocutor fermecător.
Aristotel Bunescu – UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Epistole de dragoste, moarte și inițiere

27 octombrie, 2020 Poșta mai aduce scrisori, deși acum accentul cade, pe comunicarea în mediul virtual. Epistole de dragoste, epistole de...

Fluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al...

Airthings Masters Ziua 4: Nepo, Carlsen, Ding se vor confrunta cu tinerele talente în knockouts

MM Ian Nepomniachtchi a câștigat etapa preliminară a Airthings Masters. Favoriţii de dinaintea turneului sunt, de asemenea, calificaţi: MM...
promovare onlinespot_img

Visul olimpic continuă în 2021

Mare sărbătoare acasă la Nadia Comăneci, care sărbătorește și azi împlinirea vârstei incredibile de ...59 de ani. Vă vine...

Cel mai înalt pitic din țară

Când s-a așezat la masa de joc, generalul Morales nu știa de cele două tabuuri care s-au dovedit mortale...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi