20 iulie - Ziua internațională a Șahului

20 iulie – Ziua internațională a Șahului

-

promovare onlinespot_img

Confruntarea dintre alb și negru, practicarea artei razbiului în cel mai popular joc ce poate fi practicat între prieteni, la evenimente de networking, ca pasiune și joc, în competiții oficiale destinate sportivilor de performanță ori pentru amatori, pe internet, în turnee online, se încheie întotdeauna cu victoria celui mai bun.

Implicând utilizarea gândirii strategice și a viziunii tactice, rațiunea, imaginația, inteligenta, implicând reacții emoționale și necesitând o continuă adaptare la reacțiile adversarului, jocul pe 64 de pătrate cu 32 de piese grupate în două tabere care se confruntă după reguli stricte, jocul regilor este un puternic instrument de dezvoltare personală, asociat în conștiința comună cu echilibrul, eleganța, elitismul, spiritul de fairplay.

Șahul, dintotdeauna privit și ca fenomen social și cultural, a fost practicat cu pasiune de oameni mari și celebrități, fiind prezent în pictură, literatură, utilizat în educație și formarea aptitudinilor și abilităților atât la generația tânără cât și în dezvoltarea personală a adulților.

Johann Wolfgang von Goethe spunea că șahul este „piatra de încercare a inteligentei”, fiind autorul unui citat des menționat: ”Ideile indrăznete sunt precum pionii de șah care înaintează: pot fi înfrânți, dar stau la baza unui joc castigat”.

citate despre sah

În fiecare an la 20 iulie este sărbătorită Ziua Mondială a Șahului, instituită în 1966 de Federația Internatională a Jocului de Șah (FIDE), la propunerea UNESCO.

Conform AGERPRESS, la primul congres al FIDE (1914 la Paris), printre delegații care au aprobat constituirea acestui for internațional s-a aflat și tanărul român Ion Gudju, pe atunci proaspăt locotenent, doctorand în chimie la Sorbona și maestru de șah entuziast.
Cu ocazia aniversării semicentenarului FIDE, în anul 1954, Ion Gudju a fost declarat “decan fondator” al FIDE, România numărandu-se astfel printre tările fondatoare ale Federației Internaționale a Jocului de Șah.

În țara noastră, Federația Romană de Șah (FRS) a luat fiintă în 1915, primul președinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu.


Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a două jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India.

În general se consideră că șahul provine din jocul indian Chaturanga, de acum aproximativ 1400 de ani. Dar multe tări revendică originea șahului.

Acesta a ajuns în Rusia prin Mongolia, unde a fost jucat la începutul secolului al 7-lea.
Din India, a migrat spre Persia, și s-a răspandit în întreagă lume islamică după cucerirea musulmană din Persia.

A fost introdus în Spania de mauri în secolul 10, un celebru manuscris jocuri care include șahul, tablele, și zarurile numit Libro de los Juegos, fiind scris sub sponsorizarea lui Alfonso X de Castilia în secolul al 13-lea.

Șahul a ajuns în Anglia în secolul al 11-lea, și a evoluat prin diverse variante, cum ar fi Courier.

Pană la sfârșitul secolului al 15-lea, au fost adoptate normele moderne pentru miscările de bază (în Italia): pionii castigă opțiunea de a muta două pătrate la prima lor mișcare și captarea acestora en passant; nebunii se pot deplasa oricât de departe de-a lungul unei diagonale libere (anterior fiind limitați la o mișcare de exact două pătrate pe diagonală), în timp ce pierd capacitatea de a sări peste piese, iar reginei i s-a permis să se deplaseze oricât de departe în orice direcție, făcand-o cea mai puternică piesă (înainte, ea se putea deplasa doar un singur pătrat pe diagonală. Erau incă variații în regulile de rocadă și rezultatele în situația de pat.
Aceste modificări impreună au ajutat șahul făcandu-l mai deschis la analize și deci putând fi mai ușor de urmărit. Jocul în Europa, din acel moment, a fost aproape la fel ca și cel jucat azi. Normele actuale au fost finalizate în secolul al 19-lea, cu excepția condițiilor exacte pentru remiză. sursa: wikipedia


Nota:

Primele 5 organizatii care se inscriu la Festivalul Chess Corporate Pallas Athena pana la sfarsitul zilei de 20 iulie 2020, primesc bonus doua pachete de promovare online, in valoare de 660 lei fiecare, cu o valoare totala de 1.320 leidetalii

Inscriere prin comanda ferma transmisa pe email ori prin achizitionarea produsului “Taxa de inscriere la Festivalul Chess Corporate Pallas Athena” din magazin online.


PROMOVARE ONLINE:

promovare online

Cezar Iulian Armasu
Experienta profesionala in managementul afacerilor private 30+ ani: Fondator, Administrator, Director general companie de leasing (2001), Presedinte C.A. grup de firme tehnica frigului (2002-2004), Presedinte O.N.G. cultura si caritate (2016), Presedinte O.U.G. sah, Membru fondator O.N.G. – organism certificare sisteme de management domeniul justitiei, Owner firma consultanta ( 9+ ani), Alte functii: HR, MK, top management publicitate, blog pe teme de afaceri Date de contact: Email: cezar.armasu@cezariulian.ro Tel: 0757577500

Random posts

Evocarea profesorul Victor Dan Zlătescu – Varianta engleză

We all live in the avalanche of news related to the current pandemic. Slowly, we see that a fundamental...

Olimpismul bizar continuă la Tokyo după 45 de zile

Am scris pe perioada Olimpiadei din Japonia despre mai multe aspecte ciudate ale competițiilor, dar iată, în mod bizar,...

O viziune pentru București

Zilele acestea, jurnalele de știri au fost pline de vestea că bucureștenii stau în frig. A venit iarna, iar...
promovare onlinespot_img

Viața de club în lumea șahului (partea I)

De la pătrunderea jocului de șah în Europa în secolele al XIV-lea și al XV-lea, viața șahistă a parcurs...

De la revoluţiile de catifea la dictaturile de catifea

Într-un eseu recent, politologul polonez Adam Michnik reașează povestea comunismului est-european în funcție de câteva jaloane. El crede că...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi