ȘahDiagrama săptămâniiZece fizicieni renumiți care au jucat șah 

Zece fizicieni renumiți care au jucat șah 

-

promovare onlinespot_img

Șahul este un joc tactic jucat pe o tablă de care se bucură profesioniștii și pasionații din întreaga lume. Este bine cunoscut faptul că jocul de șah nu numai că ajută la dezvoltarea concentrării, ci și îmbunătățește memoria. Wonderofphisics.com a prezentaa o listă cu zece fizicieni cărora le-a plăcut să joace șah.

 Paul Dirac

De când era mic, Paul Dirac a juca șah în fiecare duminică împotriva tatălui său. A învățat repede și a devenit președintele clubului de șah al de la Colegiul St. John, Cambridge. Paul Dirac a jucat șah și cu prietenul său fizician, câștigător al Premiului Nobel, Pyotr Kapitsa.

Roger Penrose

A câștigat Premiul Nobel pentru fizică în anul 2020 pentru studiile făcute asupra găurilor negre. Fratele său este Marele Maestru Jonathan Penrose. Dragostea lor pentru șah a apărut datorită tatălui lor Lionel Penrose, care a fost genetician, matematician și teoretician în șah.

Stephen Hawking

Hawking a jucat șah doar pentru distracție cu mezinul familiei sale, Timothy.

Albert Einstein

Renumitul fizician a fost prieten cu jucătorul de șah și campionul mondial german Emanuel Lasker. În 1933, Oppenheimer a jucat împotriva lui Einstein în Princeton, SUA și a pierdut. Einstein a fost un jucător bun, dar a jucat foarte puțin șah.

Richard Feynman

Fizicianul american Richard Feynman a simțit o atracție făță de șah încă din liceu. Era interesat în mod special de observarea jocului de șah. Într-un interviu, Feynman a spus că în ceea ce privește fizica: zeii joacă un joc grozav de șah, iar oamenii de știință sunt doar observatori care încearcă să descopere regulile jocului. 

Werner Heisenberg

În copilărie, Heisenberg își petrecea timpul liber jucând șah împotriva prietenilor săi. Dragostea sa pentru joc a crescut și a devenit intolerabilă pentru profesorii săi. Mai ales Arnold Sommerfeld, consilierul de doctorat al lui Heisenberg, care i-a interzis să joace șah.

Edward Teller

Fizicianul maghiar Edward Teller a învățat să joace șah de la tatăl său la vârsta de 6 ani. La fel ca și consilierul său doctoral Werner Heisenberg, Teller a fost și un jucător pasionat de șah. Din păcate, nu l-a putut învinge niciodată pe Heisenberg la șah, dar a reușit să-l înving pe Werner la tenis de masă. 

William Henry Bragg 

El a câștigat Premiul Nobel pentru fizică împreună cu fiul său pentru munca lor în analiza structurii cristaline folosind raze X. William Henry Bragg fost secretarul Asociației de șah a Universității Adelaide.

Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger a împărțit Premiul Nobel pentru fizică în 1933 cu Paul Dirac. El a scris odată „Îmi place șahul, dar s-a dovedit a nu fi un mod plăcut de relaxare potrivit pentru munca pe care o fac”. 

Max Planck

Fizicianul german Max Planck, care a propus teoria cuantică, a jucat șah cu campionul mondial și matematicianul Emmanuel Lasker.

________

Foto: Einstein și Oppenheimer/ Wikimedia

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Desenele de la Auschwitz

Sunt, pe de o parte, negaţioniştii. Pe ei, argumentele nu îi clintesc. Cu iraţionalul nu te poţi pune, nu...

Jocurile Olimpice: Lacrimi de durere, lacrimi de bucurie

La fiecare patru ani, cele mai reușite exemplare ale speciei umane își dau întâlnire într-un punct al planetei pentru...

Avanpremieră la Festivalul Chess Corporate Pallas Athena

Avanpremieră la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena Simultan de șah susținut de Marele Maestru Internațional Mihail Marin,  la 17...
promovare onlinespot_img

Anyway, Happy Book Day!

Voiam să scriu astăzi despre altceva, dar pentru că am remarcat că e ziua cărții, și pentru că în...

Triplă lansare: Revista online Chess Corporate Pallas Athena, Festivalul Chess Corporate Pallas Athena, Chess Business Club

Joi, 30 iulie 2020, triplă dată de naștere pentru trei laturi ale unui puternic și stabil triunghi echilateral. A...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi